Noże ceramiczne kontra stalowe. Co kupić?
Każdy z nas używa noży. W większym lub mniejszym stopniu ich korzystanie uzależnione jest od częstości korzystania z nich. Na rynku pojawiły się ostatnimi czasy noże ceramiczne, które według producentów są bardzo ostre, nie wymagają ostrzenia a ich ostrze jest tak ostre, że nawet nie wymaga siły człowieka by kroić. Liczne testy niestety temu zaprzeczają, z czego wynika że noże ceramiczne wcale takie ostre nie są. Lub są, ale jesteśmy oszukiwani przez nieuczciwych producentów, którzy produkują marnej jakości towary, a wciskają nam bzdury, że są najlepsze na świecie. Dobrej jakości nóż ceramiczny jest naprawdę bardzo ostry. Ceramika jest zazwyczaj biała, jednak istnieje również ceramika czarna, która jest odmianą zwyczajnej. Noże takie pomimo swojej ostrości są bardzo kruche. Upadek takiego noża z kuchennej półki oznaczałby jego roztrzaskanie na małe kawałeczki, a co za tym idzie, konieczność zakupu nowego noża o podobnej wytrzymałości. Przywiązanie się do jednego noża może powodować wzmożone koszty w przyszłości, gdyż nie będziemy w stanie znaleźć odpowiedniego, lub nawet takiego samego jak mieliśmy. Wybierając się na zakupy noża musimy ustalić jak z niego korzystamy. Osoby energiczne i nieuważne muszą wybierać noże stalowe, które dłużej wytrzymają. Nie są gorsze jeśli chodzi o ostrość, jednak tępią się i należy im pomagać wrócić do czasów świetności. Natomiast noże ceramiczne raz upuszczone przez nieuwagę lub nieodpowiednie dbanie o nie, tracą wszystkie swoje właściwości tnicze.