Kuchenka mikrofalowa – wady i zalety
Kuchenki mikrofalowe są od lat w naszych domach. Są one popularne w większości gospodarstw domowych i służą do szybkiego podgrzewania lub rozmrażania, robienia popcornu i do gotowania potraw w kuchence mikrofalowej wszystkich typów. Mimo, że mikrofale mają swoje miejsce w kuchni, nadal mają wady i ograniczenia w sprawie rodzajów żywności, którą będą dobrze gotować. Główne wady kuchenek mikrofalowych są takie, że mają one tendencję do wysuszania żywności i sprawiają, że dania są nierównomiernie ciepłe i brązowieją lub znacznie miękną. Mikrofale faktycznie gotują przez przemienianie wody w żywności do pary, a następnie dzięki temu podgrzewa się jedzenie. Jeśli będziemy gotować wystarczająco długo, ostatecznie osiągniemy ciepło we wnętrzu żywności. Problemem oczywiście jest to, że trzeba przesmażyć danie odpowiednie z zewnątrz, aby wewnątrz stało się gorące. To może przeradzać się w tendencję do wysuszania żywności i sprawić, że gotowane jedzenie będzie mniej smaczne. Podstawową wadą mikrofalówki jest również ograniczenie, że może dostarczać najwyższej energii na gotowanie potraw. Innymi słowy, gdy potrawa jest gotowana, to zawsze na wysokim poziomie energii. Oznacza to, że gdy jest włączona, to generuje wysoki poziom zużycia energii, aby ugotować potrawę. Nowsze mikrofale zostały wyposażone w technologię falownika, które mogą rzeczywiście produkować mniejszą moc, w zależności od mocy wybranego ustawienia. Technologia Inverter naprawdę otworzyła możliwość przygotowania różnych rodzajów żywności, które mogą być z powodzeniem gotowane w kuchence mikrofalowej, aby to jeszcze miało smak bardziej delikatnej potrawy.